Mas Iglesias per Antoni Zaragoza

Mas Iglesias abans

Una col·lecció de postals reflecteixen el que va ser el Mas Iglesias: escalinates, salons sumptuosos, llums, cortines… que les famílies benestants disposaven al voltant de Reus, finques d’orientabilitat agrícola.

Recordem quan hi circulava el carrilet Reus-Salou i també la línia del ferrocarril Reus-Tarragona. La zona comprenia les instal·lacions del carrilet, que pagava un lloguer anual per utilitzarles a RENFE, propietària d’aquell indret. És la via que passava per davant del Gas Reusense, camp perdut del gas, on es van organitzar partits de futbol i, com a cosa destacada, el festival aeri a càrrec del pilot Henri Tixier. Seguia, creuant la carretera de Tarragona, (barrera inclosa), al camí de Valls (Camp del Reddis), Pont del Roser fins a l’Estació Vella: on derivava direcció Lleida, avui el Parc de Sant Jordi.

L’activitat agrícola era ben present abans i desprès de la Guerra Civil. Recordo que disposava d’una gran extensió de camps al llarg de la carretera de Salou. Recordo una gran recol·lecció de patates que, de manera mecanitzada , les anaven arrencant amb tractors que sincronitzats amb una cridadora per separar i netejar el fruit per envasar-lo directament als sacs. Eren cosits en màquines elèctriques i carregats al camió per a la seva expedició. Un sistema recol·lector que deixava sorpresos als “espectadors”.

Van passar els anys i la zona es va urbanitzar i van quedar suprimits als dog alls de ferro, donant pas a la zona ‘Mas Iglesias’. Qui no recorda el inicis del Barri Fortuny quan les instal·lacions de fruita seca dels germans Llauradó, o el Bar Milan i el Cine Milan a l’aire lliure com a novetat. Tot ha canviat fins convertir l’emblemàtic Mas Iglesias, en el pulmó de la història de la fotografia i del cinema de que ens podem sentir orgullosos però ‘condemnats’ per les ‘dificultats’ de les arques municipals.

Les velles instal·lacions han donat pas, també, a uns jardins plens de roses i un parc d’esbarjo on el veïnat gaudeix d’un pulmó especial, completat amb l’aportació cultural de la Biblioteca Pere Anguera.

Mas Iglesias actual

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.