Ester Borràs Giol
Els Prats de la Pineda de Vila-seca, igual que els Muntanyans de Torredembarra,
és un petit espai que ha quedat aïllat, fragmentat i envoltat d’urbanitzacions i zona industrial.
Tot i això, està reconegut per la Xarxa Natura 2000, una iniciativa que té com
a objectiu fer compatibles la protecció d’espècies i hàbitats naturals amb l’activitat humana, i ha estat declarada Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Lloc d’Importància Comunitària (LIC).
Aquesta excepcional zona humida es troba fragmentada en dos sectors: l’entorn de la Sèquia Major de la Pineda i l’àrea de la platja dels Prats, a tocar de les restes de Cal·lípolis. La proposta de Parc Ecohistòric dels Prats de la Pineda i Cal·lípolis, feta pel GEPEC, incorpora el màxim de sòl no urbanitzable situat entre la zona residencial de la Pineda de Vila-seca, la indústria química i portuària, i les àrees turístiques i d’oci del Centre Recreatiu Turístic de Vila-seca i Salou. A més a més s’hi integrarien les restes romanes de Cal·lípolis i torres d’aguait medievals.
L’espai dels Prats de la Pineda acull encara importants espècies de flora, d’invertebrats i vertebrats aquàtics, un d’ells gairebé desaparegut, el fartet (Aphanius iberus), que és, entre altres coses, un important controlador de
mosquits.
Acostar-nos-hi per conèixer aquest espai natural i les restes de la vila romana de Cal·lípolis, de la qual destaca el jaciment d’un conjunt termal, ens pot ajudar a
respectar i valorar, el que pot acabar convertint-se en un lloc d’aprenentatge i de lleure accessible i de caire familiar.
GEPEC
Consulteu l’agenda a:
www.gepec.cat
Més informació:
977 331 142 o secretaria@gepec.cat