Jordi Just, President de la Cambra de Comerç de Reus
Des del 23 de maig, l’empresari Jordi Just és president de la Cambra de Comerç de Reus, en substitució d’Isaac Sanromà, que deixa el càrrec després de 13 anys. Just lidera un grup d’empresaris que agafa el relleu amb l’objectiu de donar un nou impuls a una institució clau per a la ciutat i el seu entorn.
Porten un mes al capdavant de la institució. En què s’han centrat els primers esforços?
Estem configurant un nou sistema de governança, basat en la participació. Des que ens vam constituir com a plataforma per concórrer a les eleccions vam iniciar un profitós diàleg amb el teixit empresarial de les cinc comarques de la demarcació de la Cambra, amb l’objectiu de saber al detall què necessiten les empreses i què esperen de la nostra institució. Un cop a dins, estem reproduint aquest esquema amb la creació de comissions especialitzades en aquestes necessitats, sector a sector i comarca a comarca, per tal que tot plegat es plasmi en un full de ruta, en un pla estratègic que beneficiï a la Cambra i a les empreses de la seva àrea.
Aquest és un primer objectiu intern. Quines són les prioritats de portes enfora?
Una de principal i transversal, i que està molt relacionada amb aquest nou organigrama: millorar la competitivitat del teixit productiu. Això es concreta en una llarga llista d’accions que durem a terme: potenciar el rol de la Cambra com a lobby per solucionar les mancances del teixit empresarial, oferir programes de formació més ajustats a les necessitats reals dels sectors, facilitar el finançament de les empreses, desencallar les infraestructures clau, potenciar el suport a la internacionalització… En aquest últim àmbit, volem filar molt prim, amb missions empresarials que veritablement obrin oportunitats a les empreses de la nostra zona. En aquest sentit, estem creant la figura del delegat de la Cambra a països o zones estratègiques, com Sillycon Valley o el continent asiàtic, entre d’altres.
Uns serveis a les empreses que volen fer arribar a les 5 comarques: Baix Camp, Conca de Barberà, Priorat, Ribera d’Ebre i Terra Alta…
Efectivament. La Cambra ha d’assumir com a propis els reptes de desenvolupament de tota la seva demarcació. Per això ja tenim delegats a totes les comarques i volem establir acords amb els Consells Comarcals per apropar l’acció de la Cambra a les empreses de tot el territori.
Reus és un pol d’activitat econòmica en tot aquest territori. Quina valoració fa d’aquest rol de capitalitat de la ciutat?
Som un motor econòmic del sud de Catalunya i el desenvolupament econòmic a la ciutat i al seu entorn es retroalimenten. A nivell comercial, per exemple, som i seguirem sent un referent, i també en tota mena de serveis. Amb unes comarques pròsperes, la vitalitat de l’economia reusenca en surt molt enfortida.
Parlava del comerç de Reus. Com el veu? En què el pot ajudar la Cambra?
És un sector que s’enfronta al repte constant de reinventar-se, davant la competència que suposa el comerç electrònic. La via de la competitivitat és clara: el valor afegit, la qualitat i el servei. Treballarem amb les unions de comerciants perquè el comerç de Reus vagi per aquest camí.
Quin paper hi juga la cultura en tot plegat?
Fonamental. Hem de posar en valor el seu impacte econòmic. Si Reus és el que és en molt bona mesura es deu a la seva vitalitat cultural, que li confereix un magnetisme com a ciutat que impacta molt positivament en el comerç. L’activitat dels teatres, dels museus, esdeveniments com el Trapezi… Tots tenen un impacte econòmic i un posicionament de ciutat. La Cambra continuarà sent un dinamitzador, amb iniciatives com la Reus Viu el Vi o la Ganxet Pintxo o d’altres en les que ja estem treballant.